Materijali

Zirconium Dioxide

Facebook
Twitter

Zirconium Dioxide

Cirkon multilayer i cirkon-keramika spada u najnovije materijale za izradu protetskih nadomjestaka koji se koristi u stomatologiji.
Ako pričamo o najvažnijim kriterijima koje krunice trebaju zadovoljiti pri nadoknadi zuba, onda su to biokompatibilnost, funkcionalnost i estetika. Cirkon-keramika osigurava sve troje.

Do danas nije zabilježen niti jedan slučaj alergijske reakcije na ovaj materijal što ga čini 100% biokompatibilnim. Osim toga to je materijal na kojem se najteže zadržava plak i bakterije što smanjuje mogućnost upale zubnog mesa, a time se osigurava stabilnost i dugovječnost ovakvih radova.

Izvrsne je čvrstoće i otporna je na lom.

Radi svoje bijele boje i propuštanja svjetlosti (transparentnosti) cirkon osigurava vrhunsku estetiku.

Bitno je da napomenemo i da se cirkon keramičke krunice izrađuju isključivo tzv. CAD-CAM tehnologijom – kompjuteriziranom tehnologijom što osigurava izrazitu preciznost radova.

Katana, Shofu, Ivoclar, Kyocera, Whitepic samo su neki od brendova u našoj širokoj ponudi prodaje ili produkcije.

Zubne krunice obično se koriste za zamjenu zuba koji nedostaje i/ili koji propada. Isto tako, prikladne su i kao sidra za zubne mostove.
Porculan i zlato od davnina se u stomatologiji koriste za izradu krunica. Porculanske krunice osiguravaju prirodniji izgled, ali su sklonije pucanju. Zlatne krunice su najjeftinije, ali neugodno izgledaju i mogu izazvati alergijske reakcije. Zubne krunice mogu se praviti i od cirkona. Kao što smo spomenuli ranije, cirkon krunice pridonose prirodnom izgledu te sa sobom ne donose nikakve neugodne nuspojave.

Produktivnost

precizno brušen cjelovitim CAD / CAM sustavom. Jednostruke krunice do 14 mostova. Zajamčena visoka kvaliteta i čvrstoća ugradnje.

Prednosti

Neke prednosti bezmetalne odnosno cirkon keramike jesu veća udobnost za pacijenta, visoka otpornost na pucanje i lomljenje, preciznost rubnog zatvaranja te smanjena iritacija desni, već spomenuta računalna preciznost izrade, olakšana oralna higijena, estetika zuba i sl.

U Stomatologiji

cirkonij je danas najpoželjniji materijal modernih zubnih nadomjestaka između danas dostupnim zubnim keramičkim materijalima.